Att lära sig franska (eller något annat främmande språk) har revolutionerats genom internet. I dag finns det enormt mycket som kan nås med bara ett musklick. Nedan har jag samlat några länkar som öppnar portarna till den franskspråkiga världen. Håll till godo!   


Français Authentique
Johan Tekfak är en tvättäkta fransman, trots att hans namn kanske inte är så franskklingande. På Youtube driver han sedan flera år tillbaka Français Authentique där han på ett lättillgängligt sätt lär ut alla finurligheter i franska språket.
  Ofta är videoklippen textade (naturligtvis på franska). Man kan alltså följa exakt vad han säger även i text.

Johan Tekfak finns också på Facebook och på Twitter.
Och här nedan är ett exempel där han utreder sex franska adjektiv som man
absolut måste kunna alla aspekter av. Klicka på bilden så spelas klippet upp.

C'est pas sorcier

TEAM SORCIER i den vetenskapliga bussen. Från vänster Frédéric Courant, Sabine Quindou och Jamy Gourmaud.
C'est pas sorcier är ett franskt uttryck som betyder ungefär "det är egentligen inte så konstigt". Det är också titeln på en populärvetenskaplig tv-serie, som nu i sin helhet är utlagd på Youtube. Flera hundra program spelades in mellan åren 1993 och 2014 på franska TV3.

Programmet presenteras av Frédéric Courant (som är den drivande kraften) och till sin hjälp har han Jamy Gourmaud och Sabine Quindou. Varje episod är ungefär 25-26 minuter lång och oj så mycket franska det finns att snappa upp! Här är direktlänken till deras Youtube-kanal.
Frédéric på toppen av ett berg av sockerbetor. I den här episoden utreds olika former av sötma. Klicka på bilden så startar klippet.


L'Esprit sorcier
L'Esprit sorcier är en efterföljare till C'est pas sorcier, som lades ner av franska TV3 år 2014. En hel del av personalen från C'est pas sorcier följde med, med Frédéric Courant i spetsen. Han har posten som chefredaktör.
   Programmen är nu längre, från en halvtimme och upp till 50 minuter och går djupare in i de behandlade ämnena än föregångaren. Programmen sänds på tv-kanalen Science et Vie TV och läggs även ut på Youtube.
   På Youtube hittar man programmen här Och detta är kanalens hemsida.
Frédéric Courant, numera chefredaktör.
Här förklarar Frédéric syftet med L'Esprit sorcier. Klicka på bilden så spelas klippet upp.

Fransk radio
På internet kan man lyssna på fransk radio. Utbudet är enormt, men av störst intresse när man vill lära sig franska är France Info som sänder nyheter dygnet runt sju dagar i veckan och France Inter som har ett mer blandat innehåll. Gå till www.radiofrance.com och klicka på ÉCOUTE. Klicka sedan på ACCÉDER AU DIRECT för den kanal du är intresserad av. Därefter ser du var du ska klicka för att få ljud.
På en mobiltelefon är det ännu enklare. Där laddar du bara ner en app. Sök på radio france, så hittar du den. Logon ser ut som bilden till höger. Och den appen är helt gratis.
    Har du sedan blåtand (bluetooth) i din bil, kan du koppla ihop den med din mobiltelefon. Och då får du ut ljudet i bilens högtalarsystem.
   

Tips & tricks

Markera och kopiera adressen till Youtube-klippet...
...och klistra sedan in den på nedladdningssidan.
Ladda hem Youtube-klippen till din egen dator
Om man vill slippa reklamen på Youtube, kan man ladda ner filerna på sin egen dator. Sedan kan man ostört avnjuta videoklippen. Först ska man markera och kopiera adressen (URL:n) till det Youtube-klipp man vill ladda ner. Därefter går man till savefrom.net och där klistrar man in adressen på anvisad plats. Efter några sekunder har klippet hittats, och då klickar man bara på ladda ner (télécharger). Nu kan det visserligen dyka upp ett nytt fönster med reklam, men det är bara att klicka bort. Och sedan kan man ladda ner klippet på sin dator.